Repareer, recycle, hergebruik en repareer

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld. Ik herinner me nog goed hoe mijn oma de sokken van mijn opa aan het “stoppen” was. Iets dat nu ondenkbaar is. Een paar nieuwe sokken is immers sneller en goedkoper geregeld. Met 5 zussen was het voor mij als vierde dochter binnen het gezin de normaalste zaak van de wereld om niet 2e maar zelfs 3e hands kleding te dragen van mijn oudere zussen. Helaas zien we dit beeld steeds minder vaak terug omdat ook onze kinderen doordrongen zijn van het fast fashion/instagrammable modebeeld dat ze echt niet meer in verouderde kleding willen rondlopen. We doen er allemaal bewust of onbewust aan mee. Hoe vaak breng  jij je schoenen nog naar de schoenmaker? Is repareren van schoenen ook al niet meer nodig omdat we net zo makkelijk nieuwe schoenen kopen? Jeans is een van de meest vervuilende stoffen ter wereld. Waarom zijn er niet speciale jeansbakken waar we alle jeans in weg kunnen gooien zodat deze makkelijker gerecycled kunnen worden?

Om de toename van consumptie af te laten nemen zullen we bij onszelf moeten beginnen. Minder kleding kopen die mode gevoelig is en gaan voor tijdloze en duurzaam gemaakte kleding is een trend die net in gang is gezet. Toen ik 5 jaar geleden bedacht dat ik een tijdloos sportjurkje wilde ontwikkelen dat minstens 10 jaar mee zou kunnen gaan lachten veel mensen me uit. Inmiddels krijg ik steeds meer fans die me toelachen en laten weten met trots alweer hun 3e seizoen in te gaan met hun lievelings jurkje voor op de golf- en de tennisbaan. Dat maakt me trots want dat betekent dat ik nog maar 7 jaar voor de boeg heb om het ook echt waar te kunnen maken. Ik hoop het, maar weet dat het hard werken is om als “klein label” te overleven tussen fast fashion. Het is een van mijn missies om mijn omgeving te laten weten wat het verschil is tussen slow fashion en fast fashion. Het gaat niet alleen om de centjes, maar het gaat OOK om zuinig te zijn op onze planeet voor ons nageslacht. Durf hier over na te denken en durf hier naar te handelen. Koop niet zomaar een kledingstuk en gooi het niet zomaar weg. Durf het te repareren, durf het te recyclen, durf het te hergebruiken!

Stel dat ik Koningin Maxima was…. dan zou ik beginnen door in Nederland statiegeld te gaan heffen op kleding. Dat zou een mooi begin zijn om iedereen ervan te laten doordringen hoe belangrijk het is dat we ernaar gaan handelen om bewuster kleding te gaan kopen.

En vinden we het niet fijn om Maxima vaker in dezelfde kleding te zien lopen? Ik zie dat ze dat ook doet en dan staat het ook gelijk in de pers. Haar dochter Amalia liep vorig jaar in hetzelfde spijkerjasje dat haar moeder aan had bij haar eerste Koninginnedag. Hoe leuk is dat! Maxima is ons voorbeeld, wij volgen haar op de voet.

Let’s play ball together!

Liefs,

Barbara