Máxima draagt vaak couture, kleding die speciaal wordt gemaakt voor haar lichaam. Ik draag confectie, het liefst van merken met een fijne pasvorm, zoals Claudia Sträter en Zenggi. Ik hoef alleen maar maat 42 uit het rek te trekken, want ik weet: die zit als gegoten. Bij de Zara en H&M kan ik het shaken; mijn lichaam is niet gemaakt voor die collecties. Andere prijs, andere kwaliteit – laten we het daar maar op houden.
Omdat veel kledingstukken onderhevig zijn aan de mode, worden ze snel geproduceerd en worden er dus geen studies gemaakt van de ideale pasvorm per maat, ook wel de gradering genoemd.
De kracht van mijn sportjurkjes zit in de ultieme pasvorm. Smaak kan en mag verschillen, pasvorm niet! Met een patroon in één maat ben je er nog lang niet. Dan begint het doorpassen, wat moet leiden tot een goed zittend kledingstuk voor alle maten.
Maak niet de fout couture te vergelijken met confectie. Dat is alsof je mij naast Máxima zet. En hoe ik haar ook benijd om haar geweldige collectie kleding, ik zou voor geen goud met haar willen ruilen. Als ik alleen al denk aan haar volle agenda… Maar ik kijk graag naar haar en bewonder haar persoonlijkheid.
Het kiezen van de rits is minstens zo belangrijk als de pasvorm. De rits mag de stof, een 4 way stretch, niet hinderen in haar soepele valling. Klinkt simpel, maar ook dit is nog een hele zoektocht. Deze week was ik bij YKK, de Rolls Royce onder de ritsen. Uiteraard wil ik supermooie trekkers die niemand anders heeft. Om eerlijk te zijn: ik kom zelden mooie ritsentrekkers tegen; daar wordt kennelijk altijd op bezuinigd. Ik ontdekte dat het zip-it-proces me zeker twee tot drie maanden gaat kosten. Voordat YKK zijn goedkeuring geeft, moeten de trekkers grondig worden getest op zuurgraad van de huid in verband met het sporten en het veelvuldig aanraken,. En ja, dan heb je dus ook wat.
Had ik even niet zien aankomen; wie verwacht dat nu? Maar goed, ik zit in zo’n lekkere flow dat ik me niet gek laat maken. Blijf tennissen, blijf golfen. I’ll keep you posted.