Vorige week sprak ik mijn vriendin Linda Metselaar over hoe racisme leeft binnen de sportwereld. In mijn blanke opinie maakt het juist in de sport niet uit welke kleur je hebt. Het enige dat ertoe doet, is hoe goed je bent, hoe hard je traint, hoe groot je inzet is. HELAAS heb ik ongelijk! Ik deel hierbij graag Linda’s email via deze blog. Lees en oordeel zelf…

 “Hey Bar,

Nadat ik je aan de telefoon had gehad dacht ik: inderdaad, sport is bij uitstek meritocratisch. Het is in staat om mensen van alle rassen en kleuren samen te brengen en maakt dat we de (helaas racistische) wereld eventjes kunnen buitensluiten. In mijn hoofd houden we elkaars handen vast en zingen we gebroederlijk liedjes om atleten aan te moedigen. En toen ging ik eens Googlen op racisme in sport.

Helaas: de werkelijkheid is veel taaier dan de mooie wereld in ons hoofd. Vorig jaar nog werd er een voetbalwedstrijd stilgelegd omdat Excelsiorspeler Ahmad Mendes Moreira racistische leuzen naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Het is nog maar vier jaar geleden dat NFL speler Colin Kaepernick voor het eerst knielde bij het Amerikaanse volkslied, als steun aan de Black Lives Matter beweging.

Het zal je niet verbazen dat 62% van alle racistische incidenten zich afspelen in de voetbalsport. Maar ook jouw favoriete sporten, tennis en golf, zijn niet gevrijwaard van racisme. De 19-jarige Serena Williams werd in 2001 uitgejouwd omdat haar zusje Venus zich door een knieblessure terugtrok uit het Indian Wells toernooi. En ook Tiger Woods heeft als zwarte topgolfer opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd gekregen waar de honden geen brood van lusten.

Goddank is er ook goed nieuws: FIFA heeft een werkgroep opgericht om racisme te bestrijden. Om te beginnen hebben ze straffen op racistische uitingen verdubbeld naar een ban van 10 wedstrijden per incident. In Nederland trekt het Ministerie van Sport samen met de KNVB 14 miljoen euro uit om racisme in voetbal aan te pakken. Door o.a. slimme camera’s te plaatsen op de tribunes, de boetes te verhogen en een voetbalapp te verbeteren waarmee supporters anoniem misstanden kunnen melden.

Volgens KNVB-directeur Dirk Jan van der Zee is zijn organisatie nog ‘te blank’ en daarmee geen afspiegeling van de maatschappij. En zowel in golf als tennis zijn slechts een paar procent van alle profspelers niet-blank. Daar is nog heel wat te winnen. Maar de eerste stap, inzien dat er iets niet klopt, is wel gezet. Dat stemt mij hoopvol.

In Engeland riep deze week één van de belangrijkste TV sportcommentatoren, Clive Tyldesley, zijn collega’s op een cursus te volgen die de bewustwording van racistische uitlatingen in de sport verhoogt. Amerikaanse NFL spelers hebben gezegd dat ze voor alle wedstrijden zullen knielen zodra Corona weer wedstrijden toelaat. En toen Serena Williams, geïnspireerd door de vergevingsgezindheid van Nelson Mandela, 14 jaar later weer voor het eerst op het Indian Wells toernooi speelde, klonk er een minutenlange welkomst-ovatie. Ze won het toernooi.

Sinds de dood van George Floyd is het bewustzijn van racisme wereldwijd enorm gegroeid. Laten we die opwaartse trend vasthouden. En vooral héél hard klappen en juichen voor die bloedstollende dropshot, die razendknappe Birdie en die heldhaftige winnende penalty, welke huidskleur de speler ook heeft.

Pas dan wint sport de race, als we niet meer zwart/wit denken, maar: may the best (wo)man win.”

X Linda

 Ik kan hier alleen maar aan toevoegen: let’s play ball soon!

Liefs,

Barbara (La)Peek